Article · updated 2026-11-03

Is stainless steel cookware non-toxic?

What FDA food-contact notes and materials sheets say about stainless steel pans, plus how we score uncoated vs coated cookware.

Shoppers often ask whether stainless steel cookware is “non-toxic.” That phrase is marketing language, not a regulated FDA claim. What we can say from primary sources is narrower and more useful.

What regulators say about stainless as food contact

In a September 2025 letter responding to a food-contact inquiry (PNC 3310), FDA summarized that it has historically issued favorable opinions on AISI 304 and 316 stainless steels in contact with food, and that it was not aware of known or likely safety questions for the described intended use. Premarket approval as a food additive was not required for that described use. Materials that contact food still fall under the FD&C Act and 21 CFR §174.5 (suitable purity; must not make food unfit).

Stainless vs coated pans

Bare stainless cooking surfaces do not rely on PTFE or ceramic nonstick coatings. Separate products marketed as hybrid or ceramic-nonstick still have a factory coating on the food-contact surface. FDA separately documents authorized PFAS uses in food contact, including polymerized nonstick coatings on pots and pans, and states that studies show negligible amounts of PFAS in those polymerized coatings can migrate to food when used as intended.

How No Coating Kitchen scores cookware

We do not declare products “non-toxic.” We score whether the primary cooking surface is uncoated metal (Pass candidates), enamel (Partial), or a nonstick/hybrid coating (Fail) — including PTFE-free ceramic coatings. See the scored pans in our cookware guide.

Also relevant: FDA has warned about certain imported aluminum/brass cookware that may leach lead (August 2025). That is a different hazard class than stainless food-grade pans.

FAQ

Is food-grade stainless steel generally accepted for food contact?

FDA has historically issued favorable opinions on AISI 304 and 316 stainless steels for food contact when used as described, and states it is not aware of known or likely safety questions for those described uses (see FDA PNC 3310 letter summarizing that history).

Does stainless steel contain PFAS nonstick coatings?

Bare stainless cooking surfaces do not use PTFE/PFAS nonstick coatings. Separate nonstick or hybrid pans that combine stainless with a ceramic or PTFE layer are coated products and score differently on our site.

Affiliate note: product guides may include Amazon links tagged nocoatingkitc-20. See disclosure.